Bitcoin, boomercoin of goudmijn?

Of waarom fiatgeld naar onvervalsbare schaarste vloeit

Bitcoin loste als eerste technologie het probleem van onvervalsbare digitale schaarste op. Zo trok de tevens deflationaire valuta de aandacht van computernerds op zoek naar digitaal goud. Als je bedenkt dat de Europese Centrale Bank tijdens de lockdown meer dan 20% van alle euro’s aller tijden ooit uit de persen draaide, en de Amerikaanse Federal Reserve meer dan 30% van alle dollars, dan weet je dat die inflatie érgens naartoe moet vloeien: het geld stroomt naar vastgoed, kunst en cryptocoins — naar onvervalsbare schaarste.

Maar dat begrijpen ze bij het Financieel Dagblad nog niet zo goed. Bij monde van Joost van Kuppeveld (fd, 10 mei 2021, p. 32): “Vertel me waarom mensen $40.000, $50.000, $60.000 betalen voor de munt waar je op het eerste gezicht niets mee kunt.”

Met die goed verpakte Picasso in je opslagcontainer kun je ook niets, maar zo’n schilderij stijgt wel jaarlijks in waarde, omdat niemand anders hem kan kopiëren. Rijke mensen begrijpen waarom. Schaarste behoudt waarde. Anders dan fiatgeld worden er geen nieuwe Rembrandts meer bijgeschilderd. Ook is het veel makkelijker om straks je Matisse te verruilen voor een Londens pandje van 63 miljoen. Dat kan nu ook al met Bitcoins. Voor nog geen 2 Bitcoin heb je nu al een tweedehands Lamborghini.

Kuppeveld: “Het probleem is vergelijkbaar met dat van goud: niemand kan de prijsvorming goed uitleggen.” Dat heb ik zojuist al gedaan. Schaarste + inflatie. Inherent waardeloos fiatgeld vloeit naar schaarste zoals water van het hoogste naar het laagste punt

Alleen weet niemand hoeveel goud er nog in de grond zit. Bitcoins zijn beperkt tot precies 21 miljoen hele coins (deelbaar tot 8 cijfers achter de komma). Er worden op dit moment niet meer dan 6,25 coins per uur geproduceerd. Iedere vier jaar halveert die beloning. Het kost steeds meer energie om die Bitcoins op te wekken. En met Bitcoins hoef je je ook geen zorgen te maken om tungstenvervalsingen. Bitcoin bewijst al sinds 2009 wiskundig onvervalsbaar te zijn. De ECB en de Fed blijven intussen maar papier bijdrukken alsof het echt geld is.

Op dezelfde pagina van de krant staat nog een artikel van Marianne Slegers, redacteur financiële markten. Zij noemt Bitcoin een boomercoin, omdat nu ook oude, traditionele banken de munt opslaan in hun kluizen. Waarom zou je nog in Bitcoin investeren als die links en rechts wordt ingehaald “door hippere versies, zoals ethereum en dogecoin”?

Nou, anders dan Bitcoin kent dogecoin wél inflatie. Terwijl vers gemunte Bitcoins steeds moeilijker te bemachtigen zijn, groeit de voorraad nieuw gemunte dogecoins ieder uur. Die munt zal dus op den duur volkomen waardeloos worden. Er zit geen limiet aan.

Ethereum zit een stuk slimmer in elkaar dan Bitcoin. Je kunt er digitale contracten mee ondertekenen. Ethereum zou in de toekomst wel eens je notaris kunnen vervangen. Maar net als dogecoin heeft ook ethereum officieel geen beperkte voorraad, maar een onbeperkte. Er kunnen tot in lengte der dagen eindeloos veel ethermunten bijgemaakt worden. Op de langere termijn verliest dan ook die munt zijn waarde, net zoals de dollar en de euro. Bitcoin kent daarentegen een vaste, beperkte voorraad.

Nog een belangrijk verschil met Bitcoin: ethereum heeft geen volledige ledger (logboek) waarin alle historische transacties worden bijgehouden. In het geval van ethereum wordt het transactieoverzicht uit het verleden langzaam gewist om ruimte te besparen. Zo is het op en duur onmogelijk om te controleren of bepaalde ethermunten vroeger middels een hack tot stand zijn gekomen in plaats van langs de officiële weg. Dat is als een boekhouder die zijn boeken van meer dan vijf jaar oud weggooit.

Het kost iemand vandaag dan ook grootse moeite om de totaal beschikbare ethervoorraad uit te rekenen. Bij Bitcoin kan dat veel makkelijker en preciezer. De Bitcoin blockchain, het logboek, houdt alle transacties voor eeuwig bij. De totalen en de verliezen zijn altijd tot op acht cijfers achter de komma uit te rekenen.

Maar het maakt allemaal niets uit, die alternatieve coins. Al in 2017 zagen we een ‘altcoinseizoen’, een periode dat allerhande pipo-de-clowncoins naar immense waarderingen schoten, om vervolgens, wegens gebrek aan serieuze ontwikkelaarsinteresse, weer te kelderen tot onder 99% vanaf het hoogtepunt.

Bitcoin heeft als eerste coin nog altijd het first mover advantage. En Bitcoin geniet bij het gewone publiek de grootste bekendheid. Dat juist boomers hun goudvoorraden aan het verkopen zijn om er Bitcoins voor terug te kopen, is toch veelzeggend.

Find my books on AmazonAppleGoogleBarnes & Noble, or Kobo